УЧЕНИЧЕСКА ФИРМА "EN JOY" 2009/2010
ПРЕДСТАВЯНЕ


Автор на логото:
   худ. Сашо Камбуров

 

НАШИТЕ ПРОДУКТИ


 

 

 

 


 
Учебна компания „EN-JOY AD” Плевен е основана на принципа на Акционерното дружество. Членовете на компанията са 11 ученика от 11-а клас на СОУ” Пейо Яворов, гр. Плевен, технологичен профил „Предприемачество и бизнес”, които се обучават по учебни програми на Джуниър Ачийвмънт България през 2009 - 2010 учебна година. Компанията се ръководи от Президент и четирима Вицепрезиденти.
Всеки член на компанията освен неин акционер заема и определена позиция- мениджър, работник или служител в нея.

 ПРОДУКТОВ КАТАЛОГ
   Най-новият продукт на компанията е комплексен. Това е един уникален микс, наречен «Пропътувай кризата с Бул & Гари из България», включващ две български национални кукли «БУЛ & ГАРИ», които в качеството им на гидове, представят страната ни чрез Виртуален пътеводител. Всяка кукла-сувенир е изработена с много труд и старание от естествени и екологично чисти материали, облечена е в автентична народна носия . Виртуалният пътеводител към тях « Една приказка на път из България» представлява мултимедиен продукт- филм в две части.
   В първата част на филма «БУЛ & ГАРИ» представят героичното и славно историческо минало на българския народ, както и географски и природни дадености, както и икономическо развитие на България от създаването й до наши дни.
   Във втората част на филма «БУЛ & ГАРИ», чрез виртуално пътуване до най- посещаваните туристически обекти отправят предизвикателна оферта към наши и чужди туристи да тръгнат с тях из България, за да се срещнат с традициите, културата и съвременността на нашия древен, трудолюбив и гостоприемен народ, да се докоснат до очарованието на българската природа.

 УПРАВЛЕНСКИ ЕКИП
   Президент – Румяна Атанасова
   Мениджър Маркетинг – Нина Янакиева
   Мениджър Производство – Миглена Палашка
   Мениджър Финанси – Биляна Първанова
   Мениджър Човешки ресурси – Веселка Цветанова
   Преподавател: Иван Бенков
 

МЕДИИТЕ ЗА НАСДве учебни компании работят в СОУ „Яворов“
  Написано от Радослав ХРИСТОВ, www.posredniknews.com Петък, 11 Декември 2009

   През тази учебна година в СОУ „Пейо Яворов” беше дадено началото на две учебни компании. Те са формирани от учениците от 11А клас, профил „Предприемачество и бизнес”, които се обучават по учебни програми на „Джуниър Ачийвмънт - България“. Младите предприемачи са едновременно собственици-акционери на дружеството и служители, заемащи определена позиция и изпълняващи определени отговорности, съобразно длъжностната си характеристика. Организационната структура на управление на компаниите се базира на екипния управленски модел, съгласно който всеки служител е взаимозаменяем.
   По отношение предмета на дейност едната компания ”Enjoy” АД е правоприемник на миналогодишната „JA-Caprice“.
   Едно от направленията на дейността й е организирането на партита, с богата програма и различни забавления за участниците в тях.
   В момента тече трескава подготовка по организирането на планираните коледни партита, в които ще се включат учениците от трети, четвърти и пети клас на училището. За младите предприемачи това е сериозно изпитание и предизвикателство да приложат своите предприемачески и мениджърски умения на практика. Успоредно с това компанията изработва, а от следващата седмица ще стартира и активни продажби на своите уникални сувенири, изработени от естествени материали - текстил, дърво, глина и др. Учебната компания се управлява от Румяна Атанасова.Ученици от “Яворов” трети в надпреварата “Учебна компания на годината”
  Написано от Радослав ХРИСТОВ, www.posredniknews.com Петък, Вторник 8 Юни 2010

  Над 500 ученици, студенти, преподаватели и бизнес консултанти от страната дискутираха в четвъртък в “Кемпински хотел Зографски” в София ролята на бизнеса в образованието. Инициативата се проведе в рамките на младежкия бизнес форум “Изгряващи звезди”, организиран от “Джуниър Ачийвмънт” - България. По време на форума бяха връчени и призовете за най-добри ученически и студентски компании, разработени по програмата “Учебна компания” на организацията.
   Форум “Изгряващи звезди” се организира за втори път от “Джуниър Ачийвмънт” и има за цел да срещне младите хора с лидери от публичния и частния сектор, за да обменят опит и споделят вижданията си по важни проблеми на образованието и бизнеса. Нуждата от по-голяма практическа насоченост на образователните програми и подготовката на младите хора за тяхната професионална реализация бяха сред обсъжданите теми по време на дискусионния панел, част от целодневната инициатива.
   Учениците и студентите, участници във форума, имаха възможността да се срещнат и разговарят с представители на водещи компании, държавната администрация и местната власт. Сред тях бяха Милка Коджабашиева - зам.-министър на образовани-ето, младежта и науката, Ели Анави - началник отдел “Предприемачество” в дирекция “Икономическа политика” на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община, Франк Бауър - президент на фонда-ция “Америка за България”, представители на Борда на директорите на “Джуниър Ачийвмънт” - България.
   За да започнат успешно своята професионална кариера, младите хора трябва още от училищната скамейка да имат добре развити комуникативни умения, способности за работа в екип и творческо мислене, каза при откриването на форума Милена Стойчева, изпълнителен директор на “Джуниър Ачийвмънт” - България. Ние вярваме, че с инициативи като “Изгряващи звезди”, даваме възможност на учениците и студентите да направят още една крачка по пътя към своето професионално разви-тие, като се срещат и обменят опит от публичния и частния сектор, допълни тя. Основна част от инициативата беше изложението със състезателен характер на ученически и студентски компании, разработени по програма “Учебна компания”. 58 ученически и 22 студентски компании мериха сили, представяйки своите бизнес идеи и продукти, върху чието разработване са работили през цялата учебна година. Плевенска област беше представена от учебни компании от Славяново, Пордим, Белене, Никопол, както и от училищата в града - СОУ “Пейо Яворов” с учебни компании “New life” и “Enjoy” и ПГЛВ “Александър Стамболийски” - с компания “Wine trade”. Участниците в проявата бяха проявили невероятна креативност и фантазия при аранжирането на щандовете си, подредени във фоайето на “Кемпински хотел Зографски”. На разположение на посетителите бяха всевъзможни сладки лакомства и красиви сандвичи, цветя, аранжирани в пъстри букети, оферти за туристически пакети, вестници, сувенири, козметика и дори биотор от червени калифорнийски червеи, производство на ученици от с. Паисиево, Силистренско.
   С летящ старт започна участието за учениците от Славяново и СОУ “Яворов”, които пътуваха заедно за форума. Поради задръстване на Околовръстното шосе, автобусът ни пристигна броени минути преди официалното откриване. Учебните компании светкавично подредиха щандовете си и успяха да наваксат закъснението. Възпита-ниците на СОУ “Христо Ботев” - Славяново, с преподавател Кремена Миткова представиха учебните компании “Кино Галакси” и “Sweet dream”, занимаващи се съответно с прожекция на филми и производство на домашни сладки. Учениците от СОУ “Пейо Яворов” с преподаватели Иван Бенков и Павлина Петкова, също се включиха с две компании от деца в 11А клас. Основна дейност на учебна компания “New life” с президент Паула Иванова е декориране на памучни тениски и други спортни облекла и аксесоари. Посланията на 12-те ученици от “New life” са за здра-вословен начин на живот, а за направата на тениските те използват специални бои.

   В компания “Enjoy”, чийто президент е Веселка Цветанова, участват 11 ученици. Те се занимават с изработка на български национални сувенири. В София “Enjoy” показа най-новия си продукт, наречен “Пропътувай кризата с Бул и Гари из България” - две български национални кукли, изработени от екологично чисти материали, които в качеството си на гидове представят страната ни чрез т.нар. Виртуален пътеводител. Името му е “Една приказка на път из България” и представлява 148-минутен филм за България на DVD. Той е богат информационен справочник за наши и чуждестранни туристи, както и подходящо помагало за ученици, студенти и преподаватели. Щандовете на яворовци бяха едни от най-посетените не само от любопитни зяпачи, но и от желаещи да си закупят от продукцията на компаниите.
   По регламент жури определи десетте най-добри ученически компании, които бяха допуснати до втория етап - презентация пред публика. Във финалната десетка попадна и учебна компания “Enjoy”. Това вдигна адреналина, но не разконцентрира нашите деца. Младите плевенчани уверено разказаха за дейността на своята компания, представиха мултимедия и отговориха на въпросите на журито.
Кулминацията настъпи в късния следобед, когато дойде време за наградите. Първоначално бяха връчени призовете за „Най-голям потенциал”, „Отговорен бизнес”, „Предприятие без граници”, „Иновация”, „Най-добра инвестиционна готовност” и Наградата на Столична община. Дългото чакане за крайните резултати определено си заслужаваше и учениците от “Enjoy” чуха името на компанията си, класирана на престижното трето място. За представянето си те получиха бронзови медали и грамота. За второто място се пребори компания “Junior international team”, а първенци станаха момичетата от „Junior Recylcers” от Велинград. Те ще представят страната ни в европейското издание на състезанието в Каляри, Италия. Първо място в раздела „Най-добра студентска компания” спечели компания „RS Consult” от Софийския университет, които ще имат възможността да премерят сили с участници от други европейски страни в надпреварата „European Enterprise Challenge 2010”, която ще се проведе в София на 1-4 юли.


  

 
Веселка Цветанова, президент на учебна компания “Enjoy”:
    Изработката на куклите е много трудоемка

   - Веси, защо вашата компания реши да се занимава с такъв тип дейност?
   - Първоначално изработвахме обикновени кукли, но след това решихме да правим такива, облечени с традиционни български носии. Идеята беше да се насочим повече към родните традиции. Пътеводителят ги допълва чудесно, като представя историята и културата на страната ни.
   - Срещнахте ли трудности в работата?
   - Донякъде да. Дрехите са изработени от професионална шивашка фирма, а нашата отговорност беше да ги облечем на куклите. Сами сме направили главите, като на ръка ушихме забрадките, плитките и калпаците. Дизайнът също е изцяло на участниците в компанията. Работим обикновено след часовете, в зависимост от това, кой кога има време.
   - С желание ли се включиха всички?
   - При едни желанието беше повече, при други - по-малко. Но и заплащането за всеки накрая ще бъде според свършената работа.
   - Мислила ли си да се захванеш по-нататък с подобен бизнес?
   - Точно с изработка на кукли може би не. Работата е много трудоемка - направата на една кукла отнема часове. По-скоро бих се занимавала с нещо от типа на пътеводителя.
   - В края на учебната година предстои ликвидация на учебните компании. Какво е чувството?
   - От една страна, ние вече свикнахме да се занимаваме с това и компанията ще ни липсва. От друга - напрежението през последните месеци ни дойде в повече и имаме нужда от почивка. Но радостта от успеха сега измества всичко.

  Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община:
   Децата имат нужда от повече практически познания

   - Г-жо Фандъкова, как оценявате представеното от младите хора на форума “Изгряващи звезди”?
   - Това е качествено, модерно, съвременно образование, а не просто уплътняване на свободното време на учениците. Страхотно е съчетаването на теория и практика в едно. “Джуниър Ачийвмънт” е в България вече от доста години и показва своите успехи. Още когато бях директор на гимназия, съм работила с организацията и то с малки ученици. Децата ни са много добри и имат теоретични познания в много области, но когато се сблъскат с реалния живот работодателите се оплакват, че трябва да ги учат от А и Б. Преминалите през учебните компании нямат нужда от това. Те имат тези умения и могат да започнат работа, като са адекватни на изискванията на времето.
   - Какъв е начинът младите да бъдат убедени, че това е правилният път?
   - Знаете, че младите хора не са лесни за убеждаване, но там е ролята на училището. Директорите и учителите трябва да предлагат алтернативи, а такива определено съществуват. Можете сами да се убедите в това - във форума участват успешно не само икономически гимназии, а и средни училища. Най-важното е, че децата го правят с удоволствие - нашата роля е да им го покажем и те да го харесат.
   - Доколко е важно отношението на бизнеса към такъв тип проява?
   - Бизнесът участва така както трябва - включително и с финансиране. Правилният модел на партньорство е образование-бизнес-институции. Това е триъгълникът, за който в науката се говори, че трябва да се прилага в България.
   - Кризата отрази ли се по някакъв начин на събитието?
   - Тук може би организаторите ще дадат по-точен отговор. Ние сме отворени да помагаме с всичко, с което можем, като община.

ВРЪЩАНЕ ОБРАТНО