ГАЛЕРИЯ #65
17 ноември 2016 - "Мениджър за един ден"  

В СУ „Пейо Яворов“ – Плевен
   "Млада дама стана кмет за един ден в Плевен"
Написано на 17.11.2016, Елина Кюркчиева, www.plevenzapleven.bg

   Александра Терзиева, ученичка от СУ „П. К. Яворов” днес ще види от близо какво е да си кмет. Младата дама сяда за ден в стола на кмета на община Плевен Георг Спартански в рамките на инициативата на „Джуниър Ачийвмънт” – България – „Мениджър за един ден”.   Любопитното тази година е, че само момичета са кандидатствали за управленските позиции в Общината и четири от тях ще видят днес какво е да се управлява една администрация и да се взимат решения, важни за Плевен и селищата в общината.
   Зам.-кмет по финансите за един ден ще е Цветослава Маринова, ученичка в Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици. Началник отдел „Образование” ще е Кристина Николаева, от СУ „П. К. Яворов”, а за ден отблизо ще проследи работата в отдел „Местно самоуправление” Симона Борисова, също ученичка в СУ „П. К. Яворов”.
   Четирите момичета бяха приветствани в началото на работния ден от кмета Георг Спартански, председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, зам.-кмета по финансите Милен Яков, началник отдел „Образование” Йонита Иванова и секретаря на Общината Паулина Кирова.
   Спартански обясни на младите дами как преминава ежедневието на кмета и повечето служители в Общината. Той коментира какви са правомощията на кмета, как той може да реагира на очакванията на гражданите и какви интересни и важни проекти за Плевен ще бъдат реализирани следващата година.
   „Във времето човек научава много неща, но никога не можеш да живееш със самочувствието, че знаеш всичко. Аз например не твърдя, че всичко ми е ясно и всеки ден питам Администрацията, която се състои от няколко стотин души, разпределена е в дирекции и отдели. Човек и Господ да е няма как да свърши цялата работа и няма нужните познания да я свърши.”, коментира пред младежите Георг Спартански. Той подчерта, че кметът не е цар, а над него стои Общинският съвет, който контролира работата му, взема решения, които кметът е длъжен да изпълнява.
   „Извън светлината на прожекторите работата на кмета е ненормирана, защото не можеш да си кмет от 8 до 17 часа. Това е работа за 24 часа в денонощието.”, каза още Георг Спартански.
   „Без значение кой за какво е работил, с каква мисъл е влязъл в тази сграда, всички, били тук преди нас, са се обединявали около едно нещо и това е Плевен”, каза Мартин Митев, визирайки кметовете, чиито портрети са изложени в Заседателната зала на Общината, и предишните председатели на Общинския съвет. „Както и да правим в този мандат – и общинската администрация, и общинските съветници, трябва да намерим двамата с кмета пътя, по който да минем, всички страни да са доволни и да стигнем до крайната цел – един по-добър за живеене Плевен”, категоричен бе председателят на ОбС-Плевен.   След приветствията всяка една от дръзналите да надникнат отвътре в работата на Общинската администрация млади дами получиха сертификати за участието си в инициативата, значка на Плевен и рекламни материали за града.За ден отблизо ще проследи работата в отдел „Местно самоуправление” Симона Борисова, също ученичка в СУ „П. К. Яворов”.Началник отдел „Образование” ще е Кристина Николаева, от СУ „П. К. Яворов”

 

   "Деветокласничка пое ръководството на отдел „Местно самоуправление“
за един ден в Община Плевен"

Написано на 17.11.2016, Елина Кюркчиева, www.plevenzapleven.bgДеветокласничката Симона Борисова от СУ „Пейо Яворов“ - гр. Плевен пое днес ръководството на отдел „Местно самоуправление“ при Община Плевен за един ден в рамките на инициативата на „Джуниър Ачийвмънт” България – „Мениджър за един ден“. Симона бе посрещната в отдела от председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, който й пожела успех в общинските дела. Мартин Митев представи на Симона новото й работно място за деня, като разясни накратко какви са правомощията на Общинския съвет, в какво се състои работата му като орган на местното самоуправление и какъв е принципа на взаимодействие с общинската администрация.   „Общинският съвет е органът, който на место ниво взима решенията за това как трябва да се развива общината ни. Решенията се изпълняват от кмета на Общината и общинската администрацията, т.е съгласно законодателството ни нито кметът, нито Общинският съвет могат сами да управляват. Двете институции като органи на местното самоуправление са взаимно обвързани, упражняват взаимен контрол, за да може решенията, които се взимат за Плевен, да бъдат възможно най-правилните“, обясни Мартин Митев и покани младата дама да присъства на предстоящата сесия на местния парламент на 24 ноември, информират от ОбС-Плевен.
   От своя страна Симона сподели, че това е първото й участие в инициативата „Мениджър за един ден“ и първите преки впечатления от работата на Общинския съвет. Досега не е имала възможност да видя отблизо как работят съветниците и как се подготвя на практика едно заседание.
   Симона е ученичка в 9 клас в паралелка с изучаване „Предприемачество и бизнес“ и сама е изявила желание участието й в инициативата „Мениджър да един ден“ да бъде на позиция в администрацията на Общински съвет – Плевен. Симона, както и другите участници в „Мениджър за един ден“, днес получиха сертификати за участието си в инициативата, значка на Плевен и брошури за града.

     Снимки: Общински съвет – Плевен
 

В СУ „Пейо Яворов“ – Плевен

Мениджър за един ден: Теодора Янчин (ЗДУД) и Йоана Георгиева (директор)

Мениджър за един ден: Теодора Янчин от ХІІ клас (ЗДУД)  

Мениджър за един ден: Теодора Янчин (ЗДУД) и Йоана Георгиева (директор) с директора на училището г-н Русев

Мениджър за един ден: Йоана Георгиева ХІІ клас (директор)  

КЪМ ГАЛЕРИЯ # ...   51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61| 62| 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71